Muhammad al-Idrisi

Muhammad al-Idrisi

Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi al-Qurtubi al-Hasani al-Sabti, beter bekend onder de naam Al Idrisi, was een Moslim geograaf, kartograaf en reiziger die geboren was in Spanje en woonde in Sicilië. In 1154 schreef hij het boek dat de titel draagt ‘Het boek over aangename reizen in verre landen’, maar waar inmiddels naar verwezen wordt met de naam Tabula Rogeriana. Het boek bevat beschrijvingen van de wereld en kaarten van de wereld zoals die in de 12e eeuw bekend was.

Het complete boek is hier online in te zien! De wereldkaart die Al Idrisi voor dit boek had gemaakt is hieronder te zien. Zie je niet direct bekende vormen van het land in deze kaart? Ga dan even op je hoofd staan, want de kaart is georiënteerd met het noorden naar beneden. Deze kaart bleek voor de daaropvolgende drie eeuwen de meest nauwkeurige in zijn soort te zijn.
Al Idrisi

Er is in 1929 door Konrad Miller een reproductie van deze kaart gemaakt die een kijkje waard is.